1. Haberler
  2. Çevre Haberleri
  3. Samsun ‘da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Samsun ‘da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Samsun, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer almaktadır. 17 ilçesi ile büyük bir nüfusa sahiptir. Güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrili olmasıyla beraber iyi bi Samsun, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konuma sahiptir. “Karadeniz’in Başkenti” ve “Atatürk’ün Şehri” olarak da anılmaktadır.r konuma sahip oldu.

Samsun’da Gezilecek Yerler Ve Müzeler

Paragraf metniniz (23)GAZİ MÜZESİ

Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun’da, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi’nde bulunan bir müze. 
Adres: Kale, Gazi Cd. No:62, 55030 İlkadım/Samsun

Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun’da, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi’nde bulunan bir müze. Mustafa Kemal’in Samsun’a ilk gelişinde kaldığı Mantika Palas ya da Mıntıka Palas olarak bilinen otelin restore edilmesi ile 1940 yılında ziyarete açılmıştır. 509 m2’lik alana sahip, İki katlı olan tarihi yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadidir.Her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.Paragraf metniniz (24)AMİSOS TEPESİ

Amisos Tepesi Samsun-Sinop karayolu üzerinde şehir merkezine 4 kilometre uzaklıktadır.[1] Eski adıyla Baruthane Tepesi, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen ve 28 Kasım 1995 tarihinde keşfedilen sit alanıdır.[2] Tümülüslerdeki mezar odaları korumaya alınmadan önce defineciler tarafından keşfedilmiş ve soyulmuştur. Bu nedenle mezar yapılarının bazı kısımları hasarlı durumdadır.

Paragraf metniniz (25)
BANDIRMA GEMİ MÜZESİ

1894 yılında o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen İdare-i Mahsusa’ya nakledilen gemi bu tarihten itibaren “Panderma” adıyla Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımaya başlamıştır. 28 Ekim 1910 tarihinde İdare-i Mahsusa adı “Osmanlı Seyrüsefain İdaresi” (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı “Bandırma” olarak değiştirilmiş ve posta vapuru haline getirilmiştir.Paragraf metniniz (26)
AMAZON KÖYÜ

MÖ 3 bin ila 2 bin yılları arasında, kentler-devletler kurup anaerkil bir şekilde hayatlarını sürdüren Amazonlar bir dönem Terme’de de yaşamışlardır. Onların anısına İlkadım Batıpark içerisinde bir Amazon Köyü oluşturulmuş ve bu yürekli, mert, savaşçı kadınların günlük yaşamını yansıtan balmumu heykelleri yerleştirilerek ziyaret açılmıştır.

Paragraf metniniz (27)SAMSUN HAYVANAT BAHÇESİ

Sevgi Parkı’nın yanında 22 dönümlük bir arazi üzerinde kuruludur ve Karadeniz Bölgesi’nin en büyük hayvanat bahçesidir.Kalıcı olarak kapatıldı.

Paragraf metniniz (41)

ONUR ANITI

Samsun’un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı’nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

Paragraf metniniz (29)
KURTULUŞ YOLU

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında Samsun sahilinde oluşturulan sembolik Tütün İskelesi’nden Mustafa Kemal’in altı gün konakladığı yer olan Gazi Müzesi’ne dek bir yol oluşturulmuş ve Kurtuluş Yolu adı verilmiştir.Paragraf metniniz (30)
KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ
Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin en büyük deltalarından birisidir. Kızılırmak Deltası Samsun’a 30 km mesafede bir doğa cennetidir.Paragraf metniniz (31)
LÂDİK AKDAĞ TURİZM MERKEZİ

Lâdik İlçesi’nin sırtını yasladığı 1800 metre yükseklikteki Akdağ, adından da anlaşılacağı üzere kış ayları boyunca beyazlara bürünür. Bugüne dek yalnızca yöre halkının nimetlerinden faydalanabildiği Akdağ, aslında her zaman ilgi odağıydı. Daha çok yaz aylarında yapılan yayla şenlikleri ile adını duyuran yaylanın uygun zemini birçok çim kayağı meraklısının dikkatini çekmiş, ve daha sonraları bu amaçla birçok organizasyona ev sahipliği yapmıştır. 

Paragraf metniniz (32)
BAFRA KOLAY TURİZM MERKEZİ

Kızılırmak boyunca uzanan bu eşsiz güzelliği, hemen yanı başındaki Asarkale kaya mezarları tamamlamaktadır. Asarkale, Gizli geçitten yukarı çıkışı sağlayan merdivenleri ile etap etap sizi yukarıya çıkaran, dev bir kaya kütlesinin üzerine oturtulmuş bir yapıdır.Paragraf metniniz (33)
ATAKUM SAHİL YOLU

Karadeniz’in en büyük sahili olarak bilinen Atakum Salih Yolu, Samsun’un gezi mekanlarından biridir. Sahil yolu boyunca kumsalları, yeme, içme yerleri, alışveriş merkezi, sinema, dinlenme alanları, parklar ve iskeleler bulunmaktadır. Tatilinizi denizde güneşlenerek, gün batımında iskelede ve sahil yolunda yürüyerek, eğlenerek geçirebilir, yaşamın tadını çıkarabilirsiniz.Paragraf metniniz (34)CANİK OYUNCAK MÜZESİ

1800 ila 1980’li yıllarda imâl edilmiş bin civarında oyuncağın antik, geleneksel, fabrikasyon, yabancı ve yerli olarak kategorilendirilen alanlarda sergilendiği müze Türkiye’nin en büyük dünyanın ise en büyük üçüncü oyuncak müzesidir.Paragraf metniniz (35)İKİZTEPE

Yüzey araştırmalarında Eski Tunç Çağı ile Erken Hitit Dönemi yerleşimleri olduğu anlaşılmıştır. İkiztepe’yi oluşturan yükseltiler dört gruba ayrılmıştır. İkiztepe’nin ilk katı MÖ 2. bin başlarında yoğun yerleşmeye sahne olmuştur. İkinci katta, Tunç Çağı yapı kalıntıları ve erken Hitit dönemine tarihlenen çok sayıda gömüt bulunmuştur. Tunç yüzük, bilezik, zıpkın, mızrak ucu, metal gereçler, kemik iğne ve bizler ölü armağanı olarak bırakılmıştır.Paragraf metniniz (36)
SAHİLLER
Ziyaretçilerin Tatilleri boyunca ziyaret edebilecekleri plaj, sahil ve beachler arasında Atakum Plajı, Fener Plajı, Kurupelit Halk Plajı, Omtel Plajı, Çatalçam Plajı, İnci Plajı, Körfez Plajı, Mert Plajı & Aquapark, Costal Sahili, Çaltı Plajı ve Hürriyet Sahili yer almaktadır.Paragraf metniniz (37)SAMSUN KENT MÜZESİ

Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan bir müze.12 Şubat 2013 tarihinde ziyaretçilere açılan müzede Samsun’un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgilerin ve malzemelerin sergilenmektedir. Müze ilk yetmiş gün içerisinde 20 bin ziyaretçi çekmiştir.Ayrıca Tarihi Kentler Birliği’nin jüri özel ödülüne layık görülmüştür.

Paragraf metniniz (38)ŞAHİNKAYA KANYONU

Kızılırmak üzerindeki en dar, en uzun geçit burası. Dağ oluşumu (Orojenez) ve akarsu aşındırması sonucu meydana gelen Şahinkaya Kanyonu 2,5 km uzunluğundadır.
Vezirköprü İlçesi’nde Altınkaya Baraj Gölü’nde bulunan Şahinkaya Kanyonu, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. 3 bin 250 metre uzunluktaki kanyonda su derinliğinin ortalama 106 metre olduğu kanyon yüksekliğinin ise 340 metreye kadar çıktığı belirtildi. Çeltek köyü mevkii ve Şahinkaya kanyonu Kültür ve turizm Bakanlığı tarafından Turizm bölgesi ilan edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 05/06/2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlülüğe girdi. Paragraf metniniz (39)
ANADOLU ASLANI

Batıpark Amazon Adası’nda iki tepeye kafe ve seyir alanı olacak şekilde konumlandırılmış dev aslan figürlerinde yansı gösteri merkezi, kafeterya ile hediyelik eşya satış reyonu yer almaktadır.

Samsun ‘da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!