1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. Otomobil Fiyatlarındaki ÖTV İndirimi

Otomobil Fiyatlarındaki ÖTV İndirimi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖTV Matrah İndirimi ve Fiyatlara Etkisi

Otomobil tutkunları için müjdeli haber geldi! Son dakika gelişmelerine göre, sıfır otomobil almak isteyenlerin gözü kulağı, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahındaki indirimde. Vergisiz fiyatları belirleyen matrah düzenlemesiyle birlikte, otomobillerin vergisiz fiyatlarının limitleri artırıldı. Peki, bu düzenleme otomobil fiyatlarında ne gibi değişikliklere yol açacak?

ÖTV Dilimleri ve İndirim Miktarları

Yapılan düzenleme ile 594 bin liradan daha ucuz otomobillerin ÖTV dilimlerinde düşüş yaşanacak. Bu da bazı otomobillerde 40 bin lira, bazılarında ise 100 bin liraya kadar düşüşlere neden olacak. Örneğin, bugün 455 bin lira olan bir aracın vergisiz fiyatı 214 bin lira olduğundan, yeni düzenlemeyle ÖTV oranı yüzde 50’ye inecek ve satış fiyatı yaklaşık yüzde 20 ucuzlayarak 380 bin liraya düşecek.

Cumhurbaşkanı Kararı ve ÖTV Oranları

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı matrah düzenlemesi, özellikle A B segmentinde yer alan birçok yerli ve ithal modelin ÖTV oranını düşürecek. Düzenleme öncesinde 425 bin liranın üzerindeki otomobiller yüzde 80’lik ÖTV diliminde yer alıyordu.

Güncellenen Matrah Düzenlemesi

En son 13 Ocak 2022’de yapılan matrah düzenlemesi, satış fiyatı 594 bin 723 liranın altında yer alan araçların ÖTV oranlarını alt dilimlere çekecek şekilde güncellendi. Bu da otomobil alıcıları için cazip bir fiyat avantajı demek.

Elektrikli Araçlarda Yapılan Değişiklik

Kararla birlikte elektrikli ve hibrit otomobillerin ÖTV matrah limitleri de değişti. Özellikle 1600 cc’ye kadar motor hacmine sahip araçlarda matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya çıkarıldı. Matrah üst limiti de 200 bin liradan 280 bin liraya yükseltildi. Böylece, motor gücü 50 kilovatı geçip motor silindir hacmi 1800 cc’yi geçmeyen araçlarda matrah alt limiti 130 bin liradan 228 bin liraya yükseltildi. Matrah üst limiti ise 170 bin liradan 350 bine yükseltildi.

Hibrit Otomobillerde Limit Artışı

Hibrit otomobillerde de önceki düzenleme gibi yine elektrik motor gücü 50 kilovatı geçen ve motor silindir hacmi 1.8 litreyi aşmayan araçlarda, yüzde 45 ÖTV dilimi için matrah limiti 130 bin liradan 228 bin liraya, yüzde 50 ÖTV dilimi için matrah limiti ise 210 bin liradan 350 bin liraya çıkarıldı.

Beklenen İndirim Oranları ve Etkileri

Düzenleme, özellikle yerli otomobillerin yoğun olduğu kategorilere yönelik ÖTV oranına esas matrah eşiklerinin artırılmasıyla bazı otomobil fiyatlarına indirim olarak yansıyacak. Bu durum, yerli otomobillerin tercih edilmesini artırarak cari açığın azalmasına katkı sağlayacak. Ayrıca, yerli otomobillerin yoğun olduğu kategorilerdeki fiyat düşüşleri, enflasyona olumlu bir etki yapması bekleniyor.

İthal Otomobillerde Değişiklik Yok

Motor silindir hacmi 1600 cc üzerindeki konvansiyonel otomobillerin, neredeyse tamamı ithal olan otomobillerin matrahlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu da maliye politikası değişikliğiyle yüksek fiyatlı ithal otomobillere olan talebin düşük ÖTV oranına tabi otomobillere yönelmesini ve yerli otomobil satışının artmasını hedefliyor.

Otomobil Fiyatlarındaki ÖTV İndirimi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!