Amasya’daki Oluz Höyük kazılarından çıkan 2,500 yıllık bir toprak tencere, içinde kemik parçaları ve tahıl taneleriyle heyecan verici bir bulgu sunuyor. Bu tencere, Anadolu’nun köklü yemeklerinden olan kemikli et ve tahıl tabanlı keşkeğe benzerlik gösteriyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Tencerenin şekli ve içeriği, günümüz keşkek kültürü ile büyük benzerlikler taşıyor” dedi.
17 yıl süren kazılar sırasında Pers sarayının büyük girişi ve mutfaklarına ulaşıldıktan sonra yapılan çalışmalar sırasında bir dizi hayvan kemiği, tahıl kalıntısı ve öğütme taşı keşfedildi. Prof. Dr. Dönmez, “Yeni bulduğumuz yemek pişirme kabının içinde, koyunlara ait hayvan kemikleri ve tahıl kalıntıları bulduk. Bu bulgu, Anadolu aşı ya da keşkek gibi bir yemeğin kalıntıları olabileceği ihtimalini akla getiriyor” dedi.
Yaklaşık 30 kişilik bir yemeği pişirmek için kullanılabilecek boyutlarda olan bu 2,500 yıllık toprak tencere, Pers sarayının mutfağının bir parçası olabileceğini gösteriyor. Prof. Dr. Dönmez, “Bu tencere, sıradan ailelerin yemek pişirmekte kullandığı kaplardan oldukça farklı ve büyük” şeklinde açıkladı.
Ayrıca, 2,500 yıl öncesine ait Pers sarayı, Anadolu’da ilk kez bulunan bir ateşgede ve çok sayıda sütunlu ibadet yapısını içeren bir kompleksi de içermektedir. Kazılar, Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ve Amasya Belediyesi gibi destek veren kurumlarla işbirliği içinde yürütülmektedir. Bu son bulgu, Amasya’nın zengin tarihini ve kültürel mirasını daha da zenginleştirecek gibi görünüyor.