Morgan Stanley’den Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi: Faiz Kararı Ne Olacak?

morgan-stanleyden-turkiye-ekonomisi-degerlendirmesi-faiz-karari-ne-olacak.jpg

Bu hafta gerçekleşecek olan TCMB toplantısından önce, uluslararası finans kuruluşlarından biri olan Morgan Stanley, Türk ekonomisi hakkında önemli bir tahminde bulundu. Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük’ün notunda, TCMB’nin politika faizini değiştirmeyerek %50’de tutacağı öngörüldü.

Para Politikası ve Döviz Piyasaları

Bankanın para politikasının iç talep ve enflasyon üzerindeki etkilerini izlediğini belirten uzmanlar, TCMB’nin dolarizasyonun azaldığını ve net Döviz pozisyonunda önemli bir iyileşme yaşandığını söyledi. Para Politikası Komitesi’nin dezenflasyon patikasındaki risklere karşı daha fazla faiz artışı için kapıyı açık bırakmasını beklediklerini belirten uzmanlar, ek likidite adımları da beklediklerini ifade etti. Politika faizinin bankalar arası faize ve daha geniş finansal koşullara aktarımını desteklemek için zorunlu karşılık oranlarında artış gibi ek likidite önlemlerinin alınmasını beklediklerini söyledi.

Dolar/TL Beklentisi ve Enflasyon Tahmini

Morgan Stanley’nin raporunda, dolar/TL için yıl sonu beklentisinin 36 olduğu belirtildi. Yüksek ve yapışkan hizmet enflasyonu ile iç talebin dirençli seyretmesi gibi faktörlerle yıllık enflasyon tahmininin de %43,4 olarak korunduğu belirtildi. TCMB’nin Kasım ayına kadar faizi %50’de tutacağı ve yıl sonunda ise 2 faiz indirimiyle %45’e düşürüleceği öngörüldü.

Bu tahminler, TCMB’nin faiz kararları ve para politikası açıklamalarıyla doğrudan ilişkilidir. Piyasalar, TCMB’nin alacağı kararları yakından takip ederek, ekonomik ve finansal geleceğe dair ipuçları aramaktadır.

Exit mobile version