Kahvaltı denilince ilk akla gelenler arasında kuymak bulunuyor. Bazı kişiler kuymağa mıhlama diyor. Mısır unu ve mis gibi tereyağ kullanılarak yapılan bu lezzet her yaştan insanın favorileri arasında bulunuyor. Sıcacık ekmekle nefis bir kahvaltılık olan kuymağı mutlaka denemeniz gerekiyor.
MALZEMELER
2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu
1 su bardağı su (oda ısısında)
1 kase kolot peyniri ( çeçil ya da kaşar peyniri de kullanabilirsiniz)
1/2 çay bardağı kaynar su
1 silme tatlı kaşığı tuz
Tereyağını mümkünse bakır bir tavaya alın ve yağ eriyip köpürünce üstüne mısır ununu ekleyin.
Mısır ununun rengi dönene dek kavurun. Ardından bir su bardağı suyu ve tuzunu ekleyin.
Suyu çekene dek kavurun ve suyu iyice ektikten sonra içine kolot peynirini ilave edin.
Peynir tamamen eriyip, suyunu çekene dek karıştırarak kavurun.
Peynir de eridikten sonra kaynar suyu ekleyin, suyu çekip uzayan bir kıvam aldığında ocağın altını kısın.
Tereyağı hafifçe üstte biriktiği zaman kuymağınız hazır demektir. Sıcak sıcak servis edin.
Kuymak, Samsun’dan Ardahan’a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurum’un Oltu ve İspir ilçelerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi’ne ait bir yeKuymak en iyi hangi peynirle yapılır?
Muhlama için kullanılan peynir kuymak peyniri diye de bilinen Trabzon kolot peyniri, fakat elimizde yoksa dil peyniri, yağlı çeçil peyniri, hatta kaşar peyniri kullanabiliriz.
Kuymak ın yanına ne gider?
yanına hafif soslu bir makarna veya benzeri bir yemek almak, yemek sonrası tatlı yerine çay içmek tavsiye edilir…