E-Reçeteye Kürtçe Eklenmesi Talebi Meclis Gündeminde

Haber Metni: Sağlık Bakanlığının e-Reçetem sisteminde Kürtçe'nin yer almaması konusu, Meclis gündemine taşındı ve Diyarbakır Tabipler Odası tarafından Kürtçenin sisteme dahil edilmesi çağrısı yapıldı.

Yeşil Sol Parti'li 55 milletvekili, Sağlık Bakanlığının e-reçete sistemine İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Fransızca dillerini eklemesine karşın Kürtçeyi dışarıda bırakmasını Meclis gündemine taşıdı.Yeşil Sol Parti MilletvekiliMilletvekilleri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "e-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenecek?" şeklinde bir soru önergesi sundu.

55 milletvekilinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelik soru önergesi aşağıdaki soruları içeriyor:

Sizin de içinde bulunduğunuz milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçenin e-Reçetem sistemine eklenmemesinin sebebi nedir?
e-Reçetem sistemine eklenen 5 dil (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça), hangi kriterlere göre seçildi? Kürtçenin eklenmemesinin sebepleri nelerdir?
e-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenmeyi planlıyorsunuz?
e-Reçetem uygulamasının temel amacı nedir? Bu amaç doğrultusunda diğer 5 dilin eklenmesi ile Kürtçenin eklenmemesinin sebepleri nedir?Kürtçe Ekleme Talebi E-Reçete Gündemde
Kamusal alanda anadil kullanımının eksikliği, Kürt vatandaşların nitelikli sağlık hizmetine erişimini nasıl etkilemektedir? Kürtçenin e-Reçetem sistemine dahil edilmemesi sorunuyla ilgili bir çözüm planınız var mı?
Sağlık hizmetlerinde insan haklarına dayalı bir politika değişikliği ve tüm vatandaşların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine erişimini sağlamayı düşünüyor musunuz?
Diyarbakır Tabipler Odası'ndan Çağrı:

Aynı zamanda Diyarbakır Tabipler Odası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 5 dilin e-Reçetem sistemine eklendiğini duyurduğu tweeti alıntılayarak Kürtçeye yer verilmemesini eleştirdi.

Oda, bölgede çoğunluğu kadın ve en az 4 kişiden birinin sadece Kürtçe dışında başka bir dil bilmemesine dikkat çekerek, bireylerin kamusal alanda anadillerini kullanabilme ve kamusal hizmetleri alma haklarının yıllardır göz ardı edildiğini belirtti.

Açıklamada, tıp ve sağlık eğitiminde hasta öyküsünü alma aşamasının önemi vurgulanarak, herkesin kendi anadilinde kamusal sağlık hizmetine ulaşmasının zorunlu olduğuna vurgu yapıldı.

Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli? Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bakan Koca'ya da çağrıda bulunulan açıklamada, siyasi saiklerden ziyade hekimlik kimliği ve evrensel hukuk normlarına uygun hareket etme çağrısı yapıldı.

Editör: Kader GÜL