Kışın Soğuklarına Karşı Doğal Kalkan Gaziantep Aktarlarının Şifalı Bitkileri

kisin-soguklarina-karsi-dogal-kalkan-gaziantep-aktarlarinin-sifali-bitkileri-1.jpg

Gaziantep’te havaların soğumasıyla birlikte, ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi şifalı bitkilere olan talep arttı. Vatandaşlar, öksürük, grip ve nezle gibi kış hastalıklarından korunmak için bu bitkileri tercih ediyor.

Ihlamur, zerdeçal, zencefil ve tarçın gibi bitkiler, soğuk aylarda sağlığı korumak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Kimileri farklı bitkileri karıştırarak kullanırken, kimileri ise tek bir faydalı bitkiyi tercih ediyor.Gaziantep’te ıhlamurun kilosu 350 TL ila 500 TL arasında satılırken, tarçının kilosu 350, zencefil ve zerdeçalın kilosu ise 100-150 TL’den satılıyor. Geçen yıla göre fiyatlar yüzde 50 ile 100 oranında artış göstermiş. Bu şifalı bitkiler, ayrı ayrı ya da karıştırılarak tüketiliyor. Karışık ya da ayrı ayrı hazırlanan bitkiler, bir süre demlendikten sonra soğuk havalarda iç ısıtan şifalı çaylara dönüştürülüyor.

Aktarlık yapan Murat Demirkurt, 15 yıldır şifalı bitkilerle uğraştığını ve en çok talep gören bitkilerin başında ıhlamur ve balın geldiğini belirtiyor. Demirkurt, şu sözlerle devam ediyor: “Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip en çok sıkıntı yaratan hastalıklar. Vatandaşlarımız, bu rahatsızlıklara karşı doğrudan bize gelmeyi tercih ediyorlar. Hem deneyimleri var hem de atalarından gördükleri geleneksel tedavileri kullanıyorlar. Örneğin, ıhlamur kaynatılıp içine bal ve Polat şekeri eklenerek tüketiliyor. Bunlar hem hastalıkları önlemede hem de vücudu sıcak tutmada etkili.”Demirkurt ayrıca, kendi özel karışımlarını doktor kontrolünde kullanmalarını öneriyor. “Azı da zarar, çoğu da zarar” ilkesine dikkat çeken Demirkurt, bu ürünlerin doktor gözetiminde kullanılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bu şifalı bitkilerin fiyatlarında yüzde 5 ile 11 arasında artış yaşandığını da belirtiyor.

Ihlamur, zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi bitkiler, sağlıklı bir kış geçirmek isteyenler için önemli birer destek oluyor.

Exit mobile version