İğneada beldesinde sel sularının sürüklediği bungalov evlerin bulunduğu alanda kaybolan emekli öğretmen Ahmet Baki Şimşek'in cansız bedeni bulundu. Kırklareli Sel Felaketi (4)

Selde kaybolanlar arasında tatil için bölgeye gelen doktor Selman Bağışlar (27) ile beslenme ve diyetetik bölümü öğrencisi eşi Mihriban Bağışlar (25) da bulunuyordu. Suların yükselmeye başladığı sırada ailelerine telefonda "sel geldiğini" haber verip, araçlarıyla bölgeden uzaklaşmaya çalıştıkları ancak sel sularının çifti sürüklediği öğrenildi. Çiftin cenazesi araçlarının yakınında bulundu.Kırklareli Sel Felaketi (2)Üç ay önce evlenen çiftin yakınları, aramaların başladığı andan itibaren bölgede yer aldı. Ahmet Baki Şimşek'in kayıp olarak aranan son kişi olduğu belirtildi.

Sel felaketinin yaşandığı bölgede bulunan bir işletmenin, bungalov evleri ruhsata aykırı olarak inşa ettiği tespit edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, işletme sahibi hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan gözaltı kararı verildiğini açıkladı.Kırklareli Sel Felaketi (1)Selin yaşandığı bölgede hayvancılık yapan Fuat Ateş (40), sel nedeniyle ağılının yıkıldığını ve bazı hayvanlarının kayıp olduğunu söyledi. Suların yükselmesiyle birlikte kendisinin bölgeden uzaklaştığını ancak geri dönerek mahsur kalan kişilere yardım etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Kırklareli'nde meydana gelen sel felaketiyle ilgili detayları incelediğimizde, felaketin boyutları daha da açıklığa kavuşuyor. Sel felaketi, İğneada beldesinde başlayan yoğun sağanak yağışlar sonucu meydana gelmişti. Bölgede 24 saat içinde metrekareye 196 kilogram yağış düşmesi, son 500 yılda yaşanan en yoğun yağışların biri olarak kayıtlara geçti.

Sel suları, Değirmen Deresi'nin taşmasının ardından Demirköy ile İğneada'yı birbirine bağlayan kara yolunu sular altında bırakmış, bu nedenle yol trafiğe kapatılmıştı. Suların çekilmesi sonrasında trafik akışı yeniden başladı, ancak bölgede büyük hasar meydana gelmişti.Kırklareli Sel FelaketiFelaketin en acı yanı ise yaşam kayıplarıydı. İşletme sahibinin ruhsata aykırı olarak inşa ettiği belirlenen bungalov evler suların etkisiyle sürüklenmiş, bu evlerde bulunan 12 kişiden haber alınamamıştı. Arama kurtarma ekipleri, ormanda mahsur kalan 6 kişiyi kurtardı, ancak 6 kişi hayatını kaybetti.

Felaketin yaşandığı bölgede hayvancılık yapan Fuat Ateş, ağılının sel suları tarafından yıkıldığını ve bazı hayvanlarının kaybolduğunu anlattı. Suların yükselmesiyle birlikte kendi can güvenliğini düşünmeden mahsur kalan kişilere yardım etmeye çalıştı. Ancak sel sularının şiddeti karşısında bazı kişilere ulaşamadıklarını ifade etti.

Bu felaketin ardından içişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, olayın soruşturma başlatıldığını ve işletme sahibi hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Olayın soruşturulduğu ve gerekli yasal işlemlerin yapılacağı vurgulandı.

Ülke Genelinde Orman Yangınlarına Müdahale Devam Ediyor Ülke Genelinde Orman Yangınlarına Müdahale Devam Ediyor

Kırklareli'deki sel felaketi, doğal afetlerin yarattığı büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açabileceğini bir kez daha hatırlatıyor ve toplumsal duyarlılığın artırılması ve önleyici tedbirlerin alınması gerekliliğini vurguluyor.

Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki sel felaketi, son 500 yılda bölgeye düşen en yoğun yağışın etkisiyle meydana gelmişti. Sel suları, bungalov evleri sürükleyerek yaşam kayıplarına neden olmuştu. Arama kurtarma ekipleri, mahsur kalanları kurtarmıştı. Ancak işletme sahibinin sorumluluğu nedeniyle gözaltı kararı verildi ve arama çalışmaları devam ediyor.

Editör: Egemen KEYDAL