1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. Kasaplar Federasyonu: “Maliyetler Artarken Fiyatları Düşüremeyiz”

Kasaplar Federasyonu: “Maliyetler Artarken Fiyatları Düşüremeyiz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanlığı’nın karkas et fiyatlarındaki düşüşe rağmen fiyatları tüketiciye yansıtmayan kasaplar hakkında denetim başlatacağını duyurması üzerine Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Bloomberg HT’ye verdiği demeçte, kasapların haksız yere hedef gösterildiğini belirtti. Yardımcı, “Kasaplar günah keçisi ilan ediliyor” diyerek duruma tepki gösterdi.

Ticaret Bakanlığı, son aylarda karkas et fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sonucunda, et fiyatlarında gerekli indirimi yapmayan kasapları incelemeye aldığını ve bu işletmelere 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar ceza kesilebileceğini açıkladı. Bakanlık özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde fiyatlarını güncellemeyen esnafı denetim altına alacak.

Osman Yardımcı, karkas et fiyatındaki düşüşle birlikte Antalya’da kıyma fiyatlarının 700 TL’den 570 TL’ye düştüğünü belirtse de, kasapların maliyetlerinin düşmediğini, aksine arttığını vurguladı. Yardımcı, “Elektrik, kira ve işçilik maliyetlerimiz artarken bu maliyet artışlarına kimse bakmıyor. Fiyatları düşüremiyoruz çünkü maliyetlerimiz katlanarak artıyor” dedi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde et fiyatlarının değişkenlik gösterdiğini söyleyen Yardımcı, “Adana’da kıyma fiyatları 450-500 TL bandına düştü. Ancak İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde, kira maliyetlerinin semtler arasındaki farklılıklarından dolayı fiyatlar da değişiyor. Bazı yerlerde kıyma 500 TL, bazı yerlerde 600-700 TL arasında değişiyor” diye ekledi.

Yardımcı, kasapların üzerindeki maliyet yükünü detaylı bir şekilde devlet yetkililerine sunduklarını belirterek, “Karkas etin yüzde 25’i kemik ve fire payı olarak hesaplanıyor. Bu maliyet kalemlerini tek tek anlattık. Küçük esnafın suçu ne, gerçekten anlamıyoruz” diyerek serzenişte bulundu.

“Türkiye’nin gündemi et mi? Zincir marketler ve Et ve Süt Kurumu, kasaplara haksız rekabet oluşturuyor. Pandemi döneminde bile fırsatçılık yapmayan esnafımız şimdi haksız yere cezalandırılıyor. Kasapların 100 bin TL ceza ödeme gücü yok. Bu şartlar altında dükkanları kapatıp gitmek zorunda kalırız. Türkiye’de en sahipsiz kesim kasaplar” diyerek sektörde yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Kasaplar Federasyonu: “Maliyetler Artarken Fiyatları Düşüremeyiz”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!