Genel Haberler

Kadın Elinin Değdiği Kara Kovan Balı: Gevaş'ın Pembe Kıyafetli Arıcıları

Gevaş ilçesindeki yaklaşık 2 bin rakımlı bölgede kadınlar tarafından üretilen sepet kara kovan balının hasadına başlandı.

Abone Ol

Söğüt dallarından örülü ve çamurla sıvanan sepetlerle bal hasadı yapan pembe kıyafetli arıcılar, bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Uzman Eller Projesi' kapsamında 90 dolu kovan aldı. Kadın arıcı Songül Güleç, "Kadınlara destek çıkılınca, kadınlar daha azimli daha cesaretli oluyor" dedi.Van ve çevresi, yüksek rakımlı yaylaları ve zengin bitki örtüsüyle arıcılık için önemli bir bölge olarak biliniyor. Burada üretilen kara kovan balı, sadece işçi arılar tarafından örülen peteklerle elde ediliyor ve hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Prolin değeri yüksek olan bu doğal bal, büyük ilgi görüyor.

Türkiye Merkez Bal Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fırat Çenberlitaş, 4 nesildir arıcılık yaptıklarını belirterek, "Van'ın Gevaş ilçesinde ürettiğimiz balların dünya balına meydan okuyacak düzeyde olduğunu analiz sonuçlarıyla iddia ediyoruz" diye konuştu.Bölgedeki kadın arıcıların sayısı artarken, kadın girişimcileri desteklemek amacıyla Artos Kadın Derneği ve Kadın Kooperatifi kuruldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne kayıtlı 92 kadın arıcı bulunuyor ve bu kadınlar organik arıcılık konusunda titizlikle çalışıyor.

Artos Kadın Derneği Başkanı Songül Güleç, baba mesleğini sürdürdüğünü ve üretimlerine Gevaş ilçesindeki Artos Dağı eteklerinde başladıklarını belirtti. Sepet kara kovan balının tamamen organik olduğunu vurgulayan Güleç, "Kadınlara destek çıkılınca, kadınlar daha azimli daha cesaretli oluyor" dedi. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Uzman Eller Projesi' ile aldıkları 90 dolu kovanın kendilerini daha da motive ettiğini ifade etti. Güleç, hedeflerinin ürettikleri balı markalaştırarak ihraç etmek olduğunu belirtti.Arıcılık ve özellikle kadın arıcıların katkıları konusu son derece önemli ve değerlidir. Kadınların bu alandaki çalışmalarının desteklenmesi, sektörün gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca, doğal üretim ve organik arıcılık gibi yaklaşımlar da doğal çevrenin ve insan sağlığının korunmasına önemli bir hizmet sunmaktadır. Bu tür projeler ve inisiyatifler, sadece bölgesel değil aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde de örnek olabilecek niteliktedir.

{ "vars": { "account": "G-RE5TDNH96H" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }