İsrail-Hamas Çatışması Gazze’de Yükselen İnsani Kriz ve Umut Işığı

israil-hamas-catismasi-gazzede-yukselen-insani-kriz-ve-umut-isigi-2.jpg

Gazze’deki durum son derece endişe verici. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların devam ettiği bölgede, kuzeydeki Cibaliye Mülteci Kampı İsrail hava saldırısına maruz kaldı. Bu saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti ve 150 kişi yaralandı. Can kaybının artmasından endişe ediliyor.İsrail-Hamas Çatışması Gazze'de Yükselen İnsani Kriz ve Umut IşığıGazze Sağlık Bakanlığı’na göre, Gazze genelindeki toplam can kaybı 8.500’ü aşarak, bunların 3.542’si çocuk ve 2.187’si kadın olmak üzere 8.525’e yükseldi. Çatışma ayrıca temel altyapı, su kaynakları ve sanitasyon tesisleri gibi kritik alanlarda ciddi hasara yol açtı.

Ateşkese yönelik çabalar, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun direnciyle karşılaşıyor. Netanyahu, 7 Ekim saldırısının ardından İsrail’in ateşkese yanaşmayacağını belirterek, bu durumu 11 Eylül saldırıları sonrası ABD’nin yaklaşımına benzetti.Beyaz Saray ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Gazze’deki sivil kayıplarından duydukları endişeyi ifade ettiler ve şiddetin sona erdirilmesi çağrısında bulundular. UNICEF, Gazze’deki temiz su kaynaklarının yüzde 55’inin zarar gördüğünü, su arıtma tesislerinden birinin ise yüzde 5 kapasiteyle çalıştığını bildirdi. UNRWA, Gazze’deki durumun toplu cezalandırma olduğunu belirtti ve iletişim hatlarının kesintisinin sivil düzeni olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Lübnan’da Hizbullah’a ait hedeflere yapılan İsrail saldırıları da bölgedeki gerginliği artırarak devam ediyor. Türkiye’nin destek verdiği Filistin Kızılayı’na ait insani yardım deposu da İsrail bombardımanının hedefi oldu. Türk-Filistin Dostluk Kanser Hastanesi de saldırıya uğradı.

Durum hâlâ belirsizliğini koruyor ve çözüm için çabalama çalışmaları devam ediyor.

Exit mobile version