1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. İsrail-Gazze Dinamikleri Gelecekte Neler Olacak?

İsrail-Gazze Dinamikleri Gelecekte Neler Olacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazze savaşı sonrasında birkaç olasılık ortaya çıkabilir. İsrail’in Hamas’ı tamamen yok etme hedefi zor bir hedef olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, Hamas’ın ideolojisinin tamamen ortadan kaldırılmasının zor olduğunu belirtiyorlar. Bunun yerine, Hamas’ı zayıflatmanın daha gerçekçi bir plan olabileceği ifade ediliyor.

Savaş sonrasında Gazze’nin geleceği konusunda İsrail yönetiminin net bir planının olmadığı görülüyor. Farklı senaryolar öne sürülmüş durumda. Bunlardan biri, Gazzeliler’in Mısır’ın Sina Yarımadası’na yerleştirilmesi önerisi. Ancak bu plana Mısır ve Ürdün karşı çıkıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah es Sisi, Gazzelilerin Sina’ya yerleştirilmesine karşı çıkarak protesto gösterileri düzenleme tehdidinde bulunmuş durumda. Ürdün Kralı Abdullah da Filistinlilerin Gazze’den çıkarılmasını kabul etmeyeceklerini belirtmiş.

Diğer senaryolardan biri, Batı Şeria’nın kontrolünü elinde tutan Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Gazze’nin yönetiminden de sorumlu olması. Ancak Abbas’ın bu göreve sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Ayrıca, Gazze’de İsrail’e yakın bir yerel yönetim kurulması da gündeme getirilen olasılıklardan biri.

BBC’nin analizine göre, Hamas’ın yok edilmesinin ardından bölgede Birleşmiş Milletler’in geçici bir süreliğine yönetimi ele alabileceği belirtiliyor. Ancak İsrail’in Birleşmiş Milletler’e güvenmediği vurgulanıyor.

Başka bir seçenekse Gazze’nin Mısır, ABD, Filistin yönetimi ve diğer Arap ülkelerinin desteğiyle belediye başkanları, aşiret liderleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yönetilmesi. Bu durumda Gazze’nin yıkılan altyapısının yeniden inşa edilmesi de gerekeceği belirtiliyor.

 

İsrail-Gazze Dinamikleri Gelecekte Neler Olacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!