1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. İnmemiş Testis, Erken Tanı ve Tedaviyle Sağlıklı Geleceğe Adım Atın!

İnmemiş Testis, Erken Tanı ve Tedaviyle Sağlıklı Geleceğe Adım Atın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşte bu konuda bilinmesi gereken 5 önemli nokta:

Belirti Vermeyebilir: İnmemiş testis genellikle ağrı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler göstermez. Bu nedenle, aileler genellikle fark etmekte zorlanır ve dikkatli bir muayene ile saptanır.

Sık Görülür: Doğum sonrası anneden geçen hormonların etkisiyle, bebeklerde cinsiyet hormonu düzeyinde artış meydana gelir. Bu, testislerin inişini teşvik eder. Bir yaşına geldiğinde, doğumda saptanan inmemiş testislerin yüzde 70’i torbaya inmiş olur.

Faktörler: Testisin inişi hormonal, fiziksel, çevresel ve genetik faktörlerin kontrolü altındadır. Hormonal faktörler, cinsiyet gelişim kusurları ve testosteron üretimini azaltan bozuklukları içerir. Fiziksel faktörler, testis ve kasık kanalının anatomik yapısını etkiler. Çevresel faktörler, anne karnındayken maruz kalınan bazı kimyasalların etkilerini içerir. Genetik faktörler de inmemiş testise neden olabilir.

Erken Tanı ve Tedavi Önemlidir: Testislerin normal fonksiyonları için vücut sıcaklığından daha düşük bir ortamda bulunmaları gerekir. İnmemiş testis durumunda, vücut sıcaklığına maruz kalan testislerin hücresel yapısı bozulur ve ileride baba olma potansiyeli olumsuz etkilenir. Ayrıca, testis kanseri riski de artar.

Tedavi Zamanı: Doğum sonrasında fark edilen inmemiş testislerin bir bölümü ilk bir yaş içinde kendi kendine inebilir. Ancak altıncı aydan sonra bu ihtimal azalır. Bu nedenle, inmemiş testis tedavisi 6 aydan sonra ve en geç 1 yaşta gerçekleştirilmelidir. 1 yaşından sonra tanı alan çocuklar ise mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Ayrıca, ‘utangaç testis’ denilen durumda testis torba içinde görülemeyebilir. Bu durumda aileler çocuğunun testisinin zaman zaman yukarı çıkıp indiğini tarif eder. Bu fizyolojik bir durum olup tedavi gerektirmez, ancak ileride inmemiş testis gelişme ihtimali olduğundan, bu çocuklar ergenliğe kadar takip edilmelidir.

İnmemiş Testis, Erken Tanı ve Tedaviyle Sağlıklı Geleceğe Adım Atın!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!