1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Hangi tatlı kaç kalori biliyor musunuz?

Hangi tatlı kaç kalori biliyor musunuz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatlıyı çok seviyorsunuz fakat aynı zamanda kilo vermeye mi çalışıyorsunuz? Hadi o zaman hep beraber vazgeçemediğimiz lezzetlerin bize kaç kaloriye mal olduklarına bakalım!

Çikolatanın 100 gramı ortalama 600 kaloriye denk geliyor. Yüzde 70 ve üzeri kakao içeren bitter çikolataya ayrı bir parantez açmak gerekir. Evet kalorisi fazla fakat faydaları küçümsenecek gibi değil. 100 gr bitter çikolata içinde; 8 gr protein, 43 gr yağ, 46 gr karbonhidrat (23 gr şeker), 11 gr lif var. Ayrıca 12 mg demir (günlük ihtiyaç; kadınlar için 15 mg, erkekler için 11 mg, 230 mg magnezyum (günlük ihtiyaç: 300-350mg arası), 3 mg çinko (gi; 8-11 mg) içeriyor. Eğer bir besinde karbonhidrat/lif oranı 5 ve altındaysa, onu iyi besin kategorisine koyabilirsiniz. Bitter çikolata için oran 46/11=4.2 civarı, yani çok iyi bir tatlı!

Başka ne güzellikleri var peki, çoğumuzun vazgeçemediği bitter çikolatanın? İçerdiği antioksidanlar sayesinde yapılan araştırmalara göre birçok hastalığa karşı koruyucu! Bunlar arasında; diyabet, Alzheimer, Parkinson, kalp hastalıkları sayılabilir.
Şunu da eklemeden geçemeyiz; bitter çikolatanın kolesterol üzerinde de faydalı etkileri gözlenmiş. İyi kolesterolü (yani HDL) yükseltirken, kötü kolesterole dokunmuyor. %70 ve üzeri kakao içeren çikolatanın faydaları saymakla bitmiyor.

1 porsiyon yani 150 gr revanide 550 kalori enerji bulunuyor. İrmik ile yapılan şerbetli bir tatlı olduğundan revaninin %55’i karbonhidrattan oluşuyor. Bunun yanı sıra 9 gr protein ve 14 gr yağ barındırıyor. Lif miktarı oldukça az: 2 gr civarı. Çok az miktarda A ve C vitaminleri ile potasyum, demir ve kalsiyum minerallerini içerdiğini de ekleyelim. Sağlıklı tatlılar skalası yaparsak bu tatlımıza şöyle bir motto oluşturabiliriz. Aşermediğin sürece yeme! Yiyeceksen de kararında ye!

Baklava; olmazsa olmazımız! Milletçe çok seviyoruz. Kim hayır diyebilir ki? O zaman hemen ağzımızda eriyen baklavanın ne içerdiğine bir göz atalım. 100 gr baklavada 30 gr yağ (%70’i doymuş), 38 gr karbonhidrat (yalnızca 3 gramı lif) ve 7 gr da protein bulunuyor. Ayrıca kayda değer miktarda A vitamini, sodyum ve demir içeriyor. Bunların dışında az miktarda da kalsiyum, potasyum ve C vitamini içeriyor. Hepimiz biliyoruz ki baklava sağlığımız için çok da hoş bir besin değil, dolayısıyla özel günlerde tercihimiz olmalı. Fakat yedikten sonra yüzümüzde oluşan o mutluluk kıvrımlarını da unutmayalım. Az ama öz!Adsız tasarım - 2023-05-05T231152.2922007 yılında fareler üzerinde çok ilginç bir çalışma yapıldı. Farelerin önlerine sakarinle tatlandırılmış ve içine kokain katılmış iki farklı su koyuldu. Şekeri insanlar kadar sevdiği bilinen farelerin yüzde 94’ü, kokainli su yerine, tatlı suyu seçti. Bu deneyin ardından araştırmacılar şekerin; kokain, nikotin ve alkol kadar bağımlılık yaptığı sonucuna ulaştı. Yani aslında tatlıya olan sevgimiz, şekere olan bağımlılığımızın göstergesi!

Peki sağlıklı tatlı diye bir şey yok mu?

Beyaz un yerine tam buğday unu kullanılan, süt yerine bitter çikolata kullanılan, mümkün olduğunda az süt ürünleri içeren, rafine şeker yerine meyvelerin kendisinin şeker niyetine kullanıldığı, lif oranının yüksel olduğu tatlılara tabii ki kimsenin lafı olmaz. Şeker demişken çok hafif bir şekilde tatlandırıcılara da bakalım. Hem diyabet hastaları hem de fazla kilolarını vermek isteyen ama tatlıya dayamayan okuyucular için. Stevia, yeşil kategorisinde değerlendirebileceğimiz, şekeri arttırmayan, kalori sorunu yaşatmayan iki farklı tatlandırıcı. Stevia’nın günlük 4 mg/kg’a kadar insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olmadığı gözlenmiş. Bundan fazlası ise tavsiye edilmiyor.

Esmer şeker daha sağlıklı değil

Şeker türleri sağlık açısından değerlendirildiğinde, beyaz şeker ve kahverengi şekerin arasında önemli bir farklılık yok. Kahverengi şekerin daha az işlem görmesi dolayısıyla bu şekerin sağlıklı olduğunu düşünmek son derece yanlış. Çünkü kimyasal olarak kahverengi ve beyaz şeker aynı içeriğe sahip. Vücudumuza girdiğinde iki şeker de aynı işlemlerden geçiyor. Aynı zamanda bunların gram bazında enerji miktarları da hemen hemen aynı. Rafine şekerlerden beyaz şeker, çay şekeri olarak da bilinir. Beyaz şekerin hammaddesi olarak şeker pancarı çok daha yaygın olarak kullanılır. Üretimindeki saflaştırma işlemi sonucunda beyaz rengini alır. Esmer şeker olarak da bilinen kahverengi şeker ise beyaz şekerden bazı yönleriyle ayrılır. Kahverengi şekerin renginin sebebi içerisindeki melas maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu madde sadece rengini etkilemekle kalmaz aynı zamanda şekerin tadı ve kokusunu da etkiler.

Hangi tatlı kaç kalori biliyor musunuz?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!