Döviz Kurları ve Küresel Pazarların Güncel Durumu

Döviz Kurları ve Küresel Pazarların Güncel Durumu

Bugün, Dolar/TL kuru bankalararası piyasalarda yüzde 0,1 düşüşle 33,9960 seviyesinden işlem görüyor. Dün dolar, 34,0393’ten kapanmıştı. İstanbul serbest piyasasında ise dolar 33,9960 liradan işlem görmekte, Euro’nun ise satış fiyatı 37,8650 lira olarak belirlenmiştir. Dün doların satış fiyatı 33,9880 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 37,8570 lira olmuştu.

Küresel Pazarlar ve Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarınki para politikası kararları öncesinde karışık bir seyir gözlemleniyor. Fed’in alacağı yeni adımların büyüklüğüne dair belirsizlikler, piyasalarda yön bulmayı zorlaştırıyor. ABD’de enflasyonun istenilen seviyeye ineceği beklentisi güçlenirken, iş gücü piyasasının beklenenden hızlı soğuması resesyon endişelerini artırdı.

Analistler, Fed’in yarın 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Fed’in bu hareketinin yanı sıra, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalar ve politika metni de dikkatle takip edilecektir. Demokrat senatörler, Fed’den faiz oranını 75 baz puan indirmesini talep eden bir mektup kaleme aldı. Bu durum, ekonomiyi resesyona sürükleme riskine karşı daha hızlı bir faiz indirimi çağrısını içermektedir.

ABD’nin teknoloji devi Apple’ın hisseleri, yeni iPhone 16’ya olan talebin beklentilerin altında kalması sonucu yüzde 2,8 değer kaybetti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyeye inerek yüzde 3,63 oldu. Dolar endeksi ise 100,7 seviyelerinde dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 1,2 artış gösterdi ve yeni işlem gününde 72,6 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Altının ons fiyatı, dün 2.589,70 dolarla rekor kırmasının ardından, yüzde 0,2 artışla 2.582 dolardan kapanmıştı. Şu anda ons altın, önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 2.575 dolardan işlem görmekte. ABD borsa endeksleri karışık bir görünüm sergileyerek, Dow Jones endeksi yüzde 0,55, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,52 düştü.

Avrupa Borsaları ve Merkez Bankası Açıklamaları

Avrupa borsalarında karışık bir seyir hâkim. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, enflasyonun 2025 sonunda yüzde 2 hedefi civarında olacağını belirterek, faiz oranları konusunda tüm seçeneklerin açık tutulacağını ifade etti. ECB üyesi Peter Kazimir, faiz indiriminde acele edilmemesi gerektiğini ve Ekim ayında böyle bir adım atılması için görünümde önemli bir değişiklik olması gerektiğini belirtti. ECB Başekonomisti Philip Lane ise, parasal sıkılaştırmadan kademeli bir çıkışın uygun olacağını ifade etti.

Dün, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,35, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 değer kaybetti. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,06 değer kazandı. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar, yeni işlem gününe karışık bir seyirle başladı.

Asya Pazarları ve Japonya’nın Ekonomik Verileri

Asya pazarlarında karışık bir görünüm öne çıkıyor. Çin ve Güney Kore’de resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem yapılmıyor. Japonya’da temmuz ayına ait üçüncül sanayi faaliyet endeksi yüzde 1,4 artış gösterdi. Dolar/yen paritesi, dün 28 Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 140 seviyesinin altına indi ve 140,6 seviyesinden kapanarak, yeni günde 140,7 seviyesinde işlem görüyor.

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararı öncesi yatırımcılar temkinli bir seyir izliyor. BoJ’un geçtiğimiz ay piyasa beklentilerinin dışında bir faiz artışı yapması yatırımcıların dikkatini çekmişti. Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,5 gerilerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 yükseldi.

Exit mobile version