1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Çocuklarda Bipolar Bozukluk ve DEHB Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda Bipolar Bozukluk ve DEHB Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk, manik depresif hastalık olarak da bilinir ve dünya genelinde 60 milyonu aşkın insanı etkiler. Bu rahatsızlık, duygusal uçlarda yaşanan hızlı ve kontrolsüz değişimlere neden olur. Genellikle yetişkinlerde ortaya çıkan bu hastalık, nadiren çocuklarda da gözlemlenir.

Bipolar Bozukluğun Çocuklardaki Belirtileri

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Özalp Ekinci’ye göre, bu hastalığın çocuklarda görülme oranı yüzde 1’in altındadır. Çocuklarda genel olarak depresyon ve mani gibi belirtilerin yetişkinlere kıyasla daha az olduğunu belirtiyor.

Ergenlikte Ortaya Çıkan Belirtiler

Bipolar bozukluk genellikle ergenlik döneminde kendini gösterir. Prof. Ekinci, ergenlerde yetişkinlerde görülen belirtilerle benzerlikler olduğunu vurgular. Keskin duygusal değişiklikler, aşırı konuşkanlık, azalmış uyku, abartılı benlik saygısı, taşkınlık ve dürtüsel davranışlar, bu dönemde ortaya çıkan belirtiler arasında yer alır.

Bipolar Bozukluğun Tedavisi

Tedavi genellikle ilaç tedavisini içerir. Prof. Ekinci, belirtilerin kontrol altına alınmasının ve geleceğe yönelik korumanın temel tedavi şeklinin ilaç olduğunu belirtir. Ancak, tedavinin başlamadan önce ailenin ve çocuğun yaşına uygun bir şekilde bilgilendirilmesi önemlidir.

DEHB ile Karıştırılan Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile karıştırılabilir. İki hastalığın belirtileri benzer olsa da, aile öyküsü gibi önemli farklar bulunmaktadır.

DEHB ile Bipolar Bozukluk Arasındaki Farklar

Hareketlilik belirtilerindeki farklar da önemlidir. DEHB’de çocuklar genellikle hareketlidir ve sabırsızlık yaşarlar, ancak bipolar bozukluğu olan çocuklarda bu hareketlilik daha kontrolsüz bir seviyeye ulaşabilir.

Tedaviye Karar Verme

DEHB ve bipolar bozukluğun ayrımı çocuklarda kritik bir konudur. Ailenin doğru bilgilendirilmesi ve farkındalığı, tedaviye olan katkıyı büyük ölçüde etkiler.

Çocuklarda Bipolar Bozukluk ve DEHB Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!