1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Çocuklarda Ateş: Doğru Müdahale İçin Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda Ateş: Doğru Müdahale İçin Bilmeniz Gerekenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarımızın ateşi yükseldiği zaman çoğumuz hemen ateş düşürücü ilaç verme eğilimine gireriz. Oysa her ateş yükselmesinde çocuğa ilaç verilmesine gerek yok.Çocuklarda Ateş (3)

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda ateş, enfeksiyona karşı vücudun savunma mekanizmasının bir sonucu olarak oluşur. Bununla birlikte dehidratasyon (sıvı kaybı), ortamın yüksek ısısı, romatolojik inflamatuvar ya da endokrinolojik (hormonal) durumlar da ateşe neden olabilir. Ateş halinde vücutta birçok mekanizma etkilenir. Sıvı ve kalori ihtiyacı artar, oksijen tüketimi artar ve kalp yükü artar.

Çocuklarda ateşi düşürmenin ilk adımı, çocuğun üzerinin açılması, kıyafetlerinin inceltilmesi veya çıplak bırakılmasıdır. Ortam ısısını düşürmek için odanın soğutulması da önemlidir. Fiziksel önlemlere rağmen ateşi devam eden çocuklara, hekim tarafından önerilen ateş düşürücüler mutlaka önerilen miktarda ve aralıkta kullanılmalıdır.Çocuklarda Ateş (2)

Çocuklarda Ateş Neden Olur?

Çocuklarda ateş, genellikle virüsler nedeniyle ortaya çıkar ve antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak bazen bakteriyel enfeksiyonlar da ateşe sebep olabilir.

Yüksek Ateş Vakalarında Yapılan 3 Yanlış Hareket

  1. Gereksiz ilaç kullanımı: Ateşi düşürmek için gereksiz ve abartılı ilaç kullanımı en önemli yanlışlardan biridir. Ateş düşürücülerin önerilenden daha sık aralıklarla veya üst üste kullanımı ilaçların zararlı etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

  2. Soğuk su ya da buz uygulama: Ilık ıslak uygulama yerine, aşırı soğuk su veya buzlu su ile ateşin düşürülmeye çalışılması hipotermiye neden olabilir.Çocuklarda Ateş (1)

  3. Antibiyotiğe başlama: Ateş, genellikle virüsler nedeniyle oluştuğundan, antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı antibiyotik direncine yol açabilir.

Acil Müdahale Gerektiren Durumlar

  1. 0-3 ay arası bebekler.
  2. Çocuk daha önce ateşli ya da ateşsiz nöbet geçirmişse.
  3. Kronik akciğer hastalığı varsa.
  4. Doğumsal kalp hastalıkları bulunuyorsa.
  5. Diyabet gibi metabolik hastalıkları tanısı almışsa.
  6. Yoğun sıvı kaybı ve şok tablosu varsa.
  7. Çocuk enerjisiz ve düşkün görünüyorsa.
  8. Ateş vücutta döküntüyle seyrediyorsa.
  9. Ateş 40 derecenin üstündeyse.

Eğer çocuğunuzda ateş varsa ve endişeleniyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Ateş, genellikle vücudun bir enfeksiyonla mücadele etme şeklidir ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak bazen daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Sağlık profesyonelleri, çocuğunuzun durumunu değerlendirerek uygun tedaviyi sağlayacaktır.

Çocuklarda Ateş: Doğru Müdahale İçin Bilmeniz Gerekenler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!