1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Çikolata Kisti: Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Seçenekleri

Çikolata Kisti: Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Seçenekleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endometriozis, bir kadının rahminin iç astarına benzeyen doku parçacıklarının rahim dışında büyüdüğü bir durumdur.

Bu doku parçacıkları genellikle pelvis bölgesinde, rahim çevresindeki organlarda veya nadir durumlarda vücudun diğer bölgelerinde bulunabilir. Her ay normalde rahim astarında gerçekleşen döngüsel değişimlere benzer şekilde büyüyüp küçülen ve kanayan bu doku parçacıkları, rahim dışında olduğu için sorunlara yol açabilir.

Endometriozis, birçok kadının yaşadığı ciddi bir sağlık sorunudur. Genellikle aşırı adet ağrısı, pelvik ağrı, ağrılı cinsel ilişki, aşırı kanama, kısırlık ve bağırsak veya mesane sorunları gibi semptomlarla kendini gösterir. Bununla birlikte, bazı kadınlar herhangi bir semptom yaşamaz ve endometriozisleri tesadüfen başka bir tıbbi muayene sırasında keşfedilir.

Endometriozis kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, semptomları kontrol altına almak ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bu tedaviler arasında ilaçlar, cerrahi müdahaleler ve alternatif tedavi yöntemleri bulunabilir. Tedavi seçenekleri, hastanın semptomları, yaşam tarzı, yaş ve gebe kalma planları gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Endometriozis hakkında daha fazla bilgi edinmek ve semptomlarınızla ilgili endişeleriniz varsa, uzman bir sağlık hizmeti sağlayıcısıyla görüşmeniz önemlidir.
En sık 25-34 yaş grubu arasında görülen endometriozis, ilk adetten itibaren ve menopoz sonrasında da görülebiliyor. Uzmanlar, kabaca toplumda 10 kadından birinde endometriozis olduğunu söylüyor. Öte yandan bugüne kadar uygulanan tedavilerde hastalık sıfırlanamıyor ya da tekrarı engellenemiyordu.
Endometriozis ya da daha bilinen adıyla Çikolata Kisti, en yaygın kadın hastalıkları arasında ilk sıralarda; dünya genelinde 175 milyondan fazla kadın bu sorunla savaşıyor.

Çikolata Kisti: Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Seçenekleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!