Ülkemizde en yaygın olarak tercih edilen içeceklerden biri olan çay, yanlış şekilde tüketildiğinde bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Bilinçsizce tüketilen çay, böbrek hastalıklarından uyku düzeni sorunlarına kadar birçok olumsuz etkisi olabilir. Aşırı miktarda çay tüketimi, demir eksikliği, kansızlık ve çarpıntı gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkiler bırakarak ishale neden olabilir.

Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli? Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Ayrıca çayda bulunan 'tanen' adlı madde, vücuda fazla alındığında kabızlık sorununa neden olabilir. Kafein içeriği nedeniyle, çayın aşırı tüketimi mide problemlerine, hatta gastrit ve ülser oluşumuna sebep olabilir. Mide kanseri riski taşıyan bireylerin çay tüketiminden kaçınmaları önerilir. Kafein aynı zamanda uykusuzluğa (insomniaya) yol açabilir. Kadınlarda çay tüketimi premenstrüel sendroma (regl öncesi gerginlik) sebep olabilir. Böbrek sağlığı için de dikkat edilmesi gereken çay, içeriğindeki oksalat nedeniyle böbrek taşlarına yol açabilir.

Şeker hastalarının aşırı çay tüketmesi önerilmez, çünkü bu insülin direncini artırarak karaciğer ve pankreasın verimli çalışmasını engelleyebilir. Diş sağlığını da tehdit eden çay, leke oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle çay içtikten sonra ağzınızı suyla çalkalamanız önemlidir.

Anne adaylarının da çok fazla çay tüketmemesi önemlidir. Hamilelik sürecinde günlük 200 mg'dan fazla kafein alınmamalıdır ve günde 3 bardaktan fazla çay içilmemelidir. Son olarak, ıhlamur da ülkemizde tercih edilen bir içecek olup, doğru şekilde tüketilmesi önemlidir. Tarçın eklenmesi balgam sökücü etki yaratırken, zencefil eklenmesi antibiyotik özelliğini artırabilir.

Editör: Kader GÜL