1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. Borsada Yatırımcı Sayısında Sert Düşüş!

Borsada Yatırımcı Sayısında Sert Düşüş!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, aralık sonu itibarıyla yatırımcı sayısı 7 milyon 643 bin 867’ye gerileyerek, son 2 ayda 912 bin azaldı.

Halka Arz Furyası Geriledi, Peki Neden?

Borsa İstanbul’da rekor seviyelere çıkan yatırımcı sayısı, son dönemdeki atmosfer nedeniyle ciddi şekilde geriledi. Ekim ayında 8,6 milyon ile rekor kıran yatırımcı sayısı, kasım sonu itibarıyla 8 milyon 220 bin kişiye düştü.

Artan Faizler ve Borsadaki Sert Hareketler

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, borsadaki sert hareketlerin nedenini şu şekilde açıklıyor: “Borsamızda artan faizlerin etkisiyle hem getiri açısından rakipleri çoğaldı hem de hisse taşımanın maliyeti arttı.” Yabancı yatırımcı ilgisi oluşsa da, borsadan çıkan yatırımcının yerini tam olarak dolduramadı ve endeks 7200 seviyesine kadar geriledi.

2024 Yılına Dair Beklentiler ve Yatırım Önerileri

2024 yılında küresel piyasalarda faiz indirimlerinin konuşulacağı bir döneme gireceğimizi öngörüyoruz. Fed’in söylemleri ve içerideki faiz artırım döngüsüne dair beklentiler, piyasalarda volatilite yaratabilir. Altın ve döviz çiftleri takip edilebilir. Borsa İstanbul’da ise doğru hisselerde konumlanmak, getiri bazında olumlu sonuçlar doğurabilir.

Altın ve Döviz Piyasası: Yeni Yılın Tahminleri

FYıederal Rezerv’in faiz politikalarındaki değişiklikler, altına olan ilgiyi artırabilir. Altın, 2024’ün ilk yarısında 2200 $ civarında fiyatlanabilir. Yılın ikinci yarısında ise enflasyonist risklerin netleşmesiyle birlikte daha sağlıklı bir yükselişle 2400 $ seviyesine ulaşabilir.

Türkiye’de TCMB’nin rezerv politikasının etkisiyle döviz kurlarında artış bekleniyor. Gram altın, 2400 TL seviyesini görebilir. Seçimlerin etkisiyle yılın ikinci yarısında ise 2700 TL seviyesinin test edilebileceğini öngörüyoruz.

Borsada Yatırımcı Sayısında Sert Düşüş!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!