1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. Borsada Deprem 920 Bin Kişi Hesap Kapattı

Borsada Deprem 920 Bin Kişi Hesap Kapattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul’da son dört yılda 1 milyondan 8,5 milyona yükselen yatırımcı sayısında, artan faizler ve halka arzlarda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle son iki haftada dikkat çekici bir azalma yaşandı.

Yatırımcıların Geri Dönüş Yolu

Yılın son haftalarındaki borsadaki çalkantı, özellikle yeni halka arzlarda yüksek getiri umuduyla borsaya akın eden vatandaşları etkiledi. Ancak beklentilerini karşılayamayan yatırımcılar, geri dönüş yoluna girdi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 22 Aralık Cuma günü biten haftada 87 bin 327 olan yatırımcı sayısındaki düşüş, Gübretaş hisselerindeki büyük çöküşün damga vurduğu haftada 833 bin 119’a yükseldi.

Halka Arzlarda Rüzgar Tersine Döndü

Son yıllarda borsada yaşanan yatırımcı sayısındaki yükselişte, derin negatif reel faizin etkisi büyük oldu. Hükümetin teşviki ve düşük mevduat ve kredi faizleri, başlangıçta borsaya olan ilgiyi artırmıştı. Ancak seçim sonrasında faizlerdeki hızlı artış ve özellikle aralık ayında halka arzlarda beklenen getirilerin sağlanamaması, borsadan kaçışı hızlandırdı.

2023’te Dolar Bazlı Kayıp

BIST 100 endeksi 2023’te TL bazında yüzde 35,6 yükselirken, dolar bazında yatırımcısına yüzde 14,1 kaybettirdi. Yatırımcılar, TL bazında yaşanan yükselişin enflasyonun altında kalmasını endişeyle izlediler.

Sektör endeksleri incelendiğinde, 2023’te en çok kazandıran sektör yüzde 166,4 ile sigorta, en fazla kaybettiren ise yüzde 19 ile madencilik oldu. Hisse bazında ise Borusan Boru Sanayi yüzde 603 kazançla öne çıkarken, Çan2 Termik Santrali yüzde 67 kayıpla dikkat çekti.

Halka Arz Rekorları Kırdı

2023, en fazla halka arzın yapıldığı yıl olarak tarihe geçti. Toplamda 54 şirket, 73,9 milyar liralık fon sağladı. Ancak bu rekor, aralık ayındaki halka arz başarısızlıkları nedeniyle gölgede kaldı.

BIST 100 endeksi, 2022’de TL bazında yüzde 196,57, dolar bazında yüzde 112,4 oranında yükselerek dünya genelinde liderlik elde etmişti. Ancak 2023’ün ikinci yarısında faizlerdeki hızlı yükseliş, borsayı olumsuz etkiledi.

Borsada Deprem 920 Bin Kişi Hesap Kapattı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!