Borsa İstanbul’da Bugün En Çok Yükselenler Belli Oldu!

borsa-istanbulda-bugun-en-cok-yukselenler-belli-oldu.jpg

Borsa İstanbul’da en çok yükselen hisseler

Borsa İstanbul’da (BIST) 15 Kasım 2023 tarihinde en çok yükselen hisseler, kapanışa doğru şu şekilde sıralandı:

PENTA: %10,00
KCAER: %8,99
ECZYT: %8,82
SNGYO: %8,75
SAHOL: %3,68
Yurt dışı piyasalardaki pozitif görünüm

Bu hisselerin yükselişinde, yurt dışı piyasalardaki pozitif görünüm etkili oldu. ABD endeksleri, dün TÜFE kaynaklı risk iştahının artışıyla hızlı bir yükseliş gördükten sonra bugün de pozitif bir açılış gerçekleştirdi. Asya ve Avrupa endeksleri de bugün alıcı ağırlık hareket ederken, Hang Seng ve KOSPI, en çok yükselen borsalar oldu.

Sektörel gelişmeler

PENTA, KCAER ve ECZYT gibi bilişim sektöründeki hisseler, yurt dışı piyasalardaki teknoloji hisselerinin yükselişinden olumlu etkilendi. Bu hisseler, özellikle bulut bilişim, yapay zeka ve siber güvenlik gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerden oluşuyor.

SNGYO ve SAHOL gibi turizm sektöründeki hisseler ise, turizm sezonunun başlaması ve tatil planlarının artmasının etkisiyle yükseldi. Bu hisseler, özellikle havayolu, otel ve otelcilik şirketleri arasından bulunuyor.

BIST 100 endeksi

BIST 100 endeksi, bugün günü %0,07 düşüşle 7.670 puandan tamamladı. Endeks, hafta başından bu yana %1’e yakın değer kaybıyla devam ediyor.

En çok düşen hisseler

BIST 100’de bugün en çok düşen hisseler ise şu şekilde sıralandı:

SKBNK: %5,22
AEFES: %4,99
MIATK: %4,67
AKFYE: %4,49
OYAKC: %4,38
Küresel resesyon endişeleri

Bu hisselerin düşüşünde, yurt dışı piyasalardaki negatif görünüm ve sektörel gelişmeler etkili oldu. SKBNK ve AEFES gibi bankacılıkta faaliyet gösteren hisseler, küresel resesyon endişelerinin etkisiyle geriledi. Küresel resesyon, şirketlerin karlılıklarını ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği için, bankacılık hisseleri için risk olarak görülüyor.

MIATK ve AKFYE gibi inşaat sektöründeki hisseler ise, inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının etkisiyle düşüş kaydetti. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışları, inşaat maliyetlerini artırarak inşaat şirketlerinin karlılıklarını olumsuz etkiliyor.

OYAKC gibi enerji sektöründeki hisseler ise, küresel petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle geriledi. Küresel petrol fiyatlarındaki düşüş, enerji şirketlerinin karlılıklarını olumsuz etkiliyor.

Genişletilmiş kapsam

Borsa İstanbul’da bugün en çok yükselen hisselerin sektörel dağılımı şu şekilde oldu:

Turizm: 2 (SNGYO, SAHOL)
Bilgi ve İletişim: 3 (PENTA, KCAER, ECZYT)
Enerji: 1 (SAHOL)
Turizm sektörü, bugün en çok yükselen sektör oldu. Bu sektördeki hisseler, turizm sezonunun başlaması ve tatil planlarının artmasının etkisiyle yükseldi.

Bilgi ve İletişim sektörü de bugün en çok yükselen sektörlerden biri oldu. Bu sektördeki hisseler, yurt dışı piyasalardaki teknoloji hisselerinin yükselişinden olumlu etkilendi.

Enerji sektörü ise bugün en çok düşen sektör oldu. Bu sektördeki hisseler, küresel petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle geriledi.

PENTA, KCAER ve ECZYT gibi bilişim sektöründeki hisselerden PENTA, bulut bilişim alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirketin bulut bilişim hizmetleri, özellikle e-ticaret, finans ve telekomünikasyon sektörlerinde talep görüyor. KCAER ise yapay zeka alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirketin yapay zeka çözümleri, özellikle sağlık, üretim ve otomotiv sektörlerinde kullanılıyor. ECZYT ise siber güvenlik alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirketin siber güvenlik çözümleri, özellikle finans, kamu ve savunma sektörlerinde talep görüyor.

Exit mobile version