1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Bayramda Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler

Bayramda Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özlem Karagöl, Kurban Bayramı boyunca özellikle et ağırlıklı olarak beslenilecek olmasından dolayı uyarılarda bulundu.

Öğün Sıklığına Dikkat Edin

Karagöl, bayram boyunca yapılan en büyük yanlışın gün içinde öğün sıklığına dikkat etmemek olduğunu belirterek, bu dönemde alınabilecek önlemlerle daha sağlıklı bir bayram geçirmenin mümkün olacağını ifade etti.

Et Pişirme Konusunda Öneriler

Karagöl et pişirme konusunda da dikkatli olunması gerektiğini hatırlatarak, “Uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna yol açacağı için tercih edilmemelidir.” ifadesini kullandı.

Beslenme Planına Dikkat

Karagöl, akşam yemeklerinin geciktirilmemesini ve yemek porsiyonlarının arttırılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Bayramlarda bile günde 4-5 öğün olacak şekilde bir beslenme planı uygulanmalı. Fazla miktarda ve geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalı. Sindirimi zor olan kırmızı eti, hazımsızlık ve şişkinlik olmaması için akşam yemeklerinde değil, öğle yemeklerinde yenmeli.” şeklinde önerilerde bulundu.

Sindirimi Kolaylaştırın

Karagöl, etin sindirimi için öncelikle çok iyi çiğnenmesi gerektiğini de hatırlatarak, “Sindirim ağızda çiğneme ile başlar. Lokmalarınızı ne kadar iyi çiğnerseniz ve yemeğinizi ne kadar yavaş yerseniz, sindiriminiz o kadar kolaylaşır. Böylelikle beyinde tokluk hissi daha hızlı meydana gelir. Reflü, hazımsızlık, gaz sancıları, kabızlık yakınmaları ve kilo alımına karşı eti iyi çiğneyin.” tavsiyelerinde bulundu.

Su Tüketimine Dikkat

Karagöl, yetersiz su tüketiminin de sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Bol su içerek vücudun susuz kalmasının önüne geçilmeli ve sindirim-boşaltım sistemi sağlığı desteklenmelidir. Mutlaka gün içerisine yayacak şekilde 2-2,5 litre su içilmelidir.” dedi.

Kalp ve şeker hastalarının bu konuya ayrıca dikkat etmesi gerekir.

Bayramda Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!