1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Balık yağı faydaları ve zararları nelerdir?

Balık yağı faydaları ve zararları nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balık yağı faydaları zararları nelerdir?
Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi zorlaştıran yaşam tarzı değişimi ile birlikte son yıllarda gıda takviyelerinin kullanımında önemli bir artış görülmüştür. En yaygın kullanılan gıda takviyelerinden bir tanesi ise balık yağıdır. Genellikle uskumru, ton balığı ve ringa balığı gibi yağlı ve soğuksu balıklardan elde edilen balık yağı, sıvı ve tablet formunda kullanılıyor. Vücutta üretilemeyen ve gıdalardan elde edilen balık yağının; yüksek tansiyonu düşürme,ve karaciğer yağlarını azaltma gibi faydaları bulunuyor.
Sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmeyen omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan balık yağı, yağlı balıklardan elde edilen hayvansal kaynaklı bir yağdır.Adsız tasarım - 2023-03-31T133140.846

Balık yağı; yağ oranı yüksek olan ton balığı, ringa balığı, uskumru gibi balıklardan elde edilen ve yüksek oranda omega 3 içeren bir besin takviyesidir. 

Omega 3 yağ asitleri ve ayrıca D vitamini de içeren balık yağı takviyeleri hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından kullanılmaktadır. Normal şartlarda sağlıklı beslenme ilkelerine göre omega 3 yağ asitlerinin vücuda yeterli miktarda alınabilmesi için haftada 2-3 gün balık tüketimi önerilir. Fakat denize uzak olan bölgelerde yaşayanlar veya balık pişirmekten, tüketmekten hoşlanmayanlar balık yağı takviyeleri hekim önerisi ile kullanılabilir.

BALIK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Araştırmalar, dünyada ölüm nedenleri arasında baş sıralarda görülen kalp hastalıklarının, sıkça balık tüketenlerde daha az sıklıkta görüldüğünü göstermektedir. Kalp hastalığı için çoklu risk faktörlerinin balık veya balık yağı tüketimi ile azaldığı görülmektedir. Balık yağının kalp sağlığı için faydaları şunlardır: 

-HDL kolesterolü (iyi kolesterol) yükselttiği, trigliseridleri ise yüzde 15-30 oranlarında düşürdüğü araştırmalarla kanıtlanmıştır.

-Damar tıkanıklıklarının oluşumunu engellemede etkili olabilmektedir.

-Yüksek tansiyonu , düşük dozlar bile tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilmektedir.

-Balık yağı, romatoid artrit gibi inflamatuar rahatsızlıklarda eklem ağrılarını ve sertliğini azaltabilir.

-Karaciğer fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olarak kilo almaya neden olan karaciğer yağlanmasına karşı etkilidir.

-Balık yağı çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunları önlemede yardımcı olabilir.

-Balık ve balık yağının hamilelik döneminde alınmasının çocuklarda görülebilecek astım riskini düşürdüğü kanıtlanmıştır.

YAĞININ ZARARLARI NELERDİR? Adsız tasarım - 2023-03-31T133140.846-Balık yağı takviyeleri ağızda kötü bir tat bırakabilmekte ve kokuya neden olabilir

-Mide yanması, bulantı veya diyare gibi sindirim sistemini etkileyen yan etkiler görülebilir.

-Yüksek dozda balık yağı takviyesi kullanımı kanama riskinde artışa neden olabilir

-Özellikle antikoagülan ve antiplatelet ilaçların etkisini değiştirebilir.
 

Balık yağı faydaları ve zararları nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!