Tuz tüketimi sağlığınız için oldukça zararlıdır. Uzmanlar uzun zamandır aşırı tuzun zararları üzerinde çeşitli uyarılarda bulunuyor. Tuz alımınızı sınırlamak; kalbiniz, beyniniz ve vücudunuz için yapılacak en iyi şeylerden birisidir. Günlük alınması gereken tuz miktarının üzerine çıkıldığında organlar zarar görmeye başlıyor ve bu da çeşitli hastalıkları beraberinde getiriyor. İşte çok fazla tuz tükettiğinizde vücudunuza olanlar…
Tuz, yiyeceklerin lezzetini ortaya çıkarmaya yardımcı olur, dokuyu geliştirir ve koruyucu görevi görür. Sofra tuzu yüzde 60 klorür ve yüzde 40 sodyumdan oluşur. Sodyum, vücudunuzun gıdayı sindirmekten kas kasılmasına veya göz kırpmaya kadar her şeyi yapmak için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel elektrolitlerden biridir. Sorun şu ki, günümüzün sodyum alımı, vücudun en iyi durumda olması için ihtiyaç duyduğu miktarı çok aşıyor.Gıda üreticilerinin uzun raf ömrüne sahip dayanılmaz ürünler yapmak için formülasyonlarında yaygın olarak kullandıkları 25’ten fazla sodyum içeren bileşen vardır. Yaygın sodyum içeren bileşenler, tuz, sodyum bikarbonat, sodyum nitrat ve ilave sodyum anlamına gelen 20’den fazla başka isim olarak listelenebilir. Ultra işlenmiş gıdaların çoğu yüksek sodyum seviyeleri içerir ve ekmek, tahıl ve süt ürünleri gibi tadı tuzlu olmayan gıdalarda bile şaşırtıcı derecede yüksek sodyum seviyeleri olabilir. Ama çok fazla tuz yerseniz vücudunuza ne olur?
TUZ VE SODYUM: NE KADAR TÜKETMELİYİZ?
Kasların kasılmasına, sağlıklı sinir uyarılarının korunmasına ve sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olmak için vücudumuzun her gün az miktarda sodyuma, 500 miligrama veya ¼ çay kaşığı eşdeğeri tuza ihtiyacı vardır. Amerikalıların çoğu her gün yaklaşık 3.400 miligram sodyum yerken, önerilen maksimum miktar günde 2.300 miligrama kadardır (1 çay kaşığı tuzda bulunan miktar). Bununla birlikte, Amerikan Kalp Derneği’ne göre günde 1.500 miligram ideal bir sınırdır.
Birçok insan için, aşırı sodyumun akut ve kronik alımı, yüksek tansiyona, inme riskinde artışa ve koroner arter hastalığına yol açma dahil olmak üzere olumsuz sağlık etkilerine sahip olabilir.
Amerikan Kalp Derneği, günde 2.300 miligramdan (mg) fazla olmamasını ve çoğu yetişkin için günde 1.500 mg’dan fazla olmayan ideal bir sınıra doğru ilerlemeyi önermektedir.
Ortalama bir Amerikalı çok fazla sodyum tükettiğinden, günde 1.000 miligram azaltmak bile kan basıncını ve kalp sağlığını önemli ölçüde iyileştirebilir.Ve unutmayın, Amerikalıların yediği sodyumun yüzde 70’inden fazlası tuzluktan değil, paketlenmiş, hazırlanmış ve restoran yiyeceklerinden geliyor.