1. Haberler
  2. Güncel Haberler
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pedro Sanchez Madrid’de Buluşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pedro Sanchez Madrid’de Buluşacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ile İspanya arasında 13 Haziran Perşembe günü İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılacak hükümetler arası 8. zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez başkanlık edecek.

Türkiye ile İspanya Arasındaki Zirve

Türkiye ile İspanya arasında hükümetler arası 8. zirve, siyasi ve ekonomik ilişkilerdeki “kapsamlı ortaklığı derinleştirmek” hedefiyle 13 Haziran Perşembe günü İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılacak. İki ülke arasında ilki 2009 yılında İstanbul’da düzenlenen hükümetler arası zirve, son olarak 2021’de Ankara’da gerçekleşmiş ve buradaki ortak açıklamada ikili ilişkilerin “kapsamlı ortaklığa” yükseltildiği duyurulmuştu.

Zirvenin Amaçları

Diplomatik kaynaklar, 13 Haziran’da Madrid’de yapılacak 8. zirvenin amacının, “mükemmel seviyede olan siyasi ilişkileri, bölgesel ve uluslararası ortak tutumla geliştirmek, ekonomik, ticari ve yatırım olanaklarını zenginleştirmek ve bu şekilde kapsamlı ortaklığı derinleştirmek” olduğunu belirtti.

Zirveye Katılımcılar

Zirveye liderler başkanlık edecek. Türkiye’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya’dan Başbakan Pedro Sanchez’in başkanlık edeceği zirveye her iki ülkeden beşer bakanın katılmasının öngörüldüğünü aktaran kaynaklar; zirvede ticaret, finans, kültür, spor alanlarında bakanlıklar ve devlet kurumları arasında yaklaşık 15 ikili anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini vurguladı.

İş Forumu

Zirve dolayısıyla 13 Haziran’da, açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Sanchez’in yapacağı Türk ve İspanyol iş insanlarının katılacağı iş forumu da düzenlenecek. BBVA bankasının ev sahipliğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) katkılarıyla organize edilen iş forumuna, Türkiye’den 150 kadar iş insanının katılmasının öngörüldüğü, tekstil, otomotiv, çelik gibi iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde geleneksel ve büyük yer tutan sektörlerin yanı sıra sağlık, çevre, yenilenebilir enerji, lojistik gibi toplamda 11 sektörden Türk ve İspanyol iş insanlarının bir araya geleceği bildirildi.

İhracat ve İthalat

İspanya, 2022 yılında yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye’nin ihracatının dünyada altıncı, AB’de ise Almanya ve İtalya’nın ardından üçüncü müşterisi konumunda bulunuyor. İspanya, 7 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye’nin onuncu (AB ülkelerinde dördüncü) tedarikçisi konumunda yer alıyor.

Türkiye ve İspanya arasındaki zirve, ilişkilerin geliştirilmesi ve ekonomik iş birliklerinin artırılması adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Zirve, her iki ülkenin de çıkarları doğrultusunda ortak çalışmalar yapma ve ilişkilerini daha da güçlendirmelerine olanak tanıyacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pedro Sanchez Madrid’de Buluşacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!