Trabzonlular Bu Sezon Hamsiye Doydu!
Denizlerde av yasağının sona ermesiyle birlikte, Trabzon’da hamsi avı da başladı. Son yılların en bereketli hamsi sezonunu yaşayan Trabzon’da, hamsi fiyatları da oldukça uygun.
Trabzon Balık Hali’nde kilosu 25-35 TL arasında değişen hamsi, tezgahlarda 3 kilogramı 100 TL’den satılıyor. Balıkçılar, vatandaşın bu sezon hamsiye doyduğunu ve artık yaz mevsiminde yemek için değil, tuzlamak için hamsi aldığını belirtiyor.
Son 10 yılın en bereketli sezonu
Balıkçı esnaflarından Turgay Memiş, “Son 10 yılın en bereketli hamsi sezonunu yaşıyoruz. Karadeniz halkı yaklaşık 2 aydan beri hamsinin kilosunu 35 TL’den yiyor. Tahminim bu bolluk 2 ay daha sürer. Fiyatlarımız uzun süreden beri sabit bazen 25 TL’ye kadar da geriliyor. Karadeniz halkı bu sene hamsiden doymadıysa yapacak bir şey yok” diye konuştu.
Genelde tuzlamak için alıyorlar
Vatandaşın bu sıralar hamsiyi tuzlamak için aldığını kaydeden balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, “Hamsi son zamanlarda 3 kilosu 100, 4 kilosu 100 TL’den satılıyor. Vatandaş bu sene hamsiye doydu. Bu sezon hamsi aralıksız bol oldu. Dolayısıyla çok güzel hamsi sezonu geçiriyoruz. Bu sıralar vatandaş hamsiyi genelde tuzlamak için alıyor” şeklinde konuştu.
Hamsi herkesin yüzünü güldürdü
Bu sezon hamsinin herkesin yüzünü güldürdüğünü belirten balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, “Hamsi yaklaşık bir buçuk aydır bol geliyor. Karadeniz’de hamsi bol, şu an Trabzon açıklarında avlanıyor. Bu sezon tekne sahiplerinin de balıkçı esnafların da vatandaşın da yüzü güldü. Hamsi fiyatları son 1 aydır sabit diyebiliriz. Genelde 3 kilogram 100 TL’den satılıyor. Bu sezon vatandaş hamsiden doydu, en ucuz balık hamsi. Bu sezon hamsi gerçekten bol geçen sene pek olmamıştı” ifadelerini kullandı.
Hamsinin faydaları
Hamsi, omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini ve kalsiyum açısından zengin bir balıktır. Bu nedenle kalp sağlığını korumaya, hafızayı güçlendirmeye, kemik sağlığını desteklemeye ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hamsi pişirme önerileri
Hamsi, kızartma, fırında pişirme, buğulama ve ızgara gibi farklı şekillerde pişirilebilir. Kızartma, hamsinin en popüler pişirme yöntemlerinden biridir. Hamsi kızartırken, balıkların birbirine yapışmaması için unlamadan önce hafifçe tuzlamak faydalı olacaktır. Fırında pişirmek için, hamsilerin üzerine zeytinyağı, sarımsak ve limon suyu gezdirilebilir. Buğulama, hamsinin en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biridir. Hamsileri buğulamadan önce, üzerlerine limon suyu gezdirmek lezzetini artıracaktır. Izgara, hamsinin lezzetini ortaya çıkaran bir pişirme yöntemidir. Hamsileri ızgara yaparken, üzerlerine zeytinyağı gezdirmek faydalı olacaktır.