80 Milyon Yıllık Lav Sütunları Hangi İlimizdedir?

80-milyon-yillik-lav-sutunlari.jpg

Bartın, Türkiye’nin kuzeyinde, doğal güzellikleriyle ünlü bir şehir. Bu güzellikler arasında özellikle ilgi çekici olanlarından biri de 80 milyon yıl önce oluşmuş lav sütunlarıdır. Bartın’a 17 kilometre uzaklıkta, Güzelcehisar köyünde yer alan lav sütunları, volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesiyle oluşan bazalt kayaların bir parçasıdır.

Türkiye’nin 112. Tabiat Anıtı: Güzelcehisar Bazalt Sütunları

2011 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat anıtı ilan edilen Güzelcehisar Bazalt Sütunları, Türkiye’nin doğal zenginlikleri arasında özel bir yere sahiptir. Bu doğa harikası, sadece Bartın’ın Güzelcehisar sahilinde değil, dünyada sadece Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya’da da görülen bir oluşumdur. Diğer lav sütunları genellikle yatayken, Güzelcehisar’dakiler hem yatay hem de dikey uzanırlar. Yeşil orman örtüsüyle denizin buluştuğu bu muhteşem lav sütunları, beşgen ve altıgen şekillerde oluşmuşlardır. 80 milyon yıl önce oluşmuş olan bu lav sütunları, genişlikleri 50 ile 100 santimetre arasında değişirken, uzunlukları ise 100 metreye kadar ulaşabilmektedir.

Turizme Kazandırılan Doğal Güzellik: Güzelcehisar Lav Sütunları

Lav sütunları, Türkiye’nin doğal ve tarihi zenginliklerini keşfetmek isteyen turistlerin ilgisini çekmektedir. Geçen yıl sadece Güzelcehisar lav sütunlarını 650 bin kişi ziyaret etti. Özellikle gelin ve damatların fotoğraf çektirmek için tercih ettiği lav sütunları, aynı zamanda kruvaziyer turizminin başladığı Amasra ilçesine gelen turistlerin de uğrak noktası haline gelmiştir. 7 yılda yaklaşık 1 milyon kişiyi ağırlayan lav sütunları, Bartın’ın turizm potansiyelini artırmaya devam etmektedir.

Güzelcehisar Lav Sütunları ve Turizm

Güzelcehisar lav sütunları, turizm ve rekreasyon amaçlı peyzaj uygulama projesi kapsamında turistlerin daha rahat gezebilmesi için 800 metre uzunluğunda ahşap yürüyüş yolu, seyir terası ve iskelelerle donatılmıştır. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyaretçi sayısında hızlı bir artış yaşanmış, bölgede turizm hareketliliği gözle görülür şekilde artmıştır.

Bartın’ın doğal güzellikleri arasında önemli bir yere sahip olan Güzelcehisar lav sütunları, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlamaya devam etmektedir. Doğa ile iç içe, eşsiz bir manzara sunan lav sütunları, Bartın’ın turizm potansiyelini artırmakta ve bölgenin tanıtımına önemli katkılar sağlamaktadır.

Exit mobile version