1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. 2023 Emekli Zammı İçin İki Formül Ön Plana Çıkıyor

2023 Emekli Zammı İçin İki Formül Ön Plana Çıkıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekli aylığında kök, taban maaş, refah payı gibi farklı hesaplamalarla 2 formül ön plana çıkıyor.

Birinci formül: Temmuz ayında olduğu gibi refah payı ile oransal bir artışla enflasyonla birlikte emeklilere ilave zam yapılmış olacak. Bu formülde, emeklilerin kök aylıkları enflasyon oranında artırılacak ve buna ek olarak bir de refah payı verilecek. Refah payı, enflasyon oranının üzerinde bir oranda belirlenebilir.
İkinci formül: Kök aylıklara yapılacak seyyanen artış yapılacak. Bu formülde, emeklilerin kök aylıkları eşit oranda artırılacak.
En düşük emekli aylığının 7500 liraya çıkarılmasına karşın 6 milyona yakın emeklinin kök aylığı bu tutarın altında kaldı.

En düşük emekli aylığında artış için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Kök aylık üzerinden mi yoksa kademeli bir artış mı yapılacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.
Emekliye zam çalışmasında “prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi, 7500 lira olan en düşük emekli aylığın artırılması, seyyanen zam yapılması” gibi formüller konuşuluyor.

Emekli aylıklarının artırılmasına yönelik düzenlemede kök ücretlerde kademeli bir artış yapılması bekleniyor. Bu sayede, 7500 lira olan en düşük emekli aylığının altında kalan emeklilerin aylıkları da yükselecek.
İsteğe bağlı sigortada SSK’lı olarak çalışmakla beraber ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmama koşulu bulunuyor. Dolayısıyla 4A (SSK) kapsamında çalışanların ayrıca isteğe bağlı sigorta yaptırarak primini, emekli aylığını artırma imkânı bulunmuyor.

E-devlet üzerinden T.C numaranız ve şifrenizle giriş yaparak arama kısmına “Emekli hizmet dökümü” veya “Emekli aylığı sorgulama” yazarak sonuç tıklanır. İlgili bölümde emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayacağınız bir ekran görüntülenir.

Emeklilerin çalışma hayatlarındaki prime esas kazançlarına göre hesaplanan kök aylık zam içinde referans oluşturuyor. Taban aylığa tamamlanmak için Hazine tarafından verilen destek sosyal ödeme olduğu için zamlar kök maaş üzerinden yapılıyor.

Refah payı, çalışanların enflasyondan korunmasını sağlamak amacıyla devreye alınan, olası kur, fiyat gibi dalgalanmalara karşı koruyup, mağdur olmamaları için hayata geçirilen bir uygulamadır.

Refah payı, işçi, memur ve emeklilerin aldığı maaşlardan enflasyon oranı çıkarıldıktan sonra hesaplanarak ödenen miktardır. Seyyanen zam ise eşit biçimde yapılan artış anlamına geliyor.

2023 yılı Ocak ayında emeklilere yapılacak zam henüz netleşmemiş durumda. Ancak, mevcut durumdaki enflasyon oranları göz önüne alındığında, emeklilerin kök aylıklarının en az yüzde 40 oranında artması bekleniyor.

İki formülden hangisinin uygulanacağına ise önümüzdeki günlerde yapılacak bütçe çalışmaları sonucunda karar verilecek.

2023 Emekli Zammı İçin İki Formül Ön Plana Çıkıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!